Vezetői döntés támogatás

„Csak akkor, amikor megszabadulunk pénzügyi téveszméinktől, amelyeket szüleinktől, barátainktól és a múltbéli pénzügyi összeomlásokból hoztunk magunkkal, tudunk pénzügyileg előrelépni.”

/Todd Dean/

Könyvelőirodánk az elmúlt évtizedekben több száz vállalkozóval került kapcsolatba. Megtapasztalhattuk, hogy a mai kisvállalkozói palettán munkálkodó vállalkozók nagyobb százaléka szakmailag profi, de sok esetben nincs tisztában a vállalkozás rejtelmeivel, buktatóival.

Ezért az idei évben kidolgoztunk egy olyan vezetői döntés támogató rendszert, mellyel a hétköznapi könyvelői szolgáltatás mellett egy tudatosságra nevelő, a folyamatos gazdasági úton tartást segítő szolgáltatással biztosítjuk a hozzánk forduló vállalkozók mindennapi munkáját.

Elsődlegesen megtanítjuk a pénzkezelés alapjait, bemutatjuk a napi adatok vezetésének módszertanát és kiemeljük a likviditás fontosságát.

Ha nincs pénz, nincs beruházás. Ha nincs beruházás, nincs fejlődés. Ha nincs fejlődés, nincs lehetőség. Ha nincs lehetőség, nincs vállalkozás.

Másodsorban a könyvelésből kivett adatokkal, mutatókkal, diagramokkal és azok szöveges értelmezésével támogatjuk a vezetőket a hatékonyabb és az eredményesebb döntéseik meghozatalában.

A vezetői döntés támogatás rendszerét azért hoztuk létre, mert mi már a saját tapasztalatunkból hisszük és tudjuk Juhász Gyula elhíresült mondását, miszerint „Aki nem tervezi meg a jövőjét, annak nem lesz”.

Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk vállalkozásunkat és pénzügyileg megalapozott, az értékrendszerünkbe illeszkedő, tudatos döntéseket hozzunk a cég jövőjével kapcsolatban az alábbiakkal kell rendelkeznünk:

 • megfogalmazott és leírt küldetés
 • kristálytiszta vízió
 • meghatározott alapértékek

Könyvelőirodánk a vezetői döntés támogatás rendszerével ez utóbbiban tud hatékony segítséget nyújtani.

Egy vállalkozás gazdálkodásával kapcsolatban a legfontosabb mutatók a bevétel, a bruttó árrés, a profit és a készpénz összegéhez kapcsolódnak. Ha a vállalkozás vezetője ezeket a számokat folyamatosan követi, akkor mondhatjuk, hogy rajta tartja a kezét a cége ütőerén. Ha elveszti erről a fókuszt, akkor nem lesz képes eredményes döntést hozni, nem fogja tudni, hogy hol tart ma, és nem fogja tudni előrevetíteni, hogy hol lesz a jövő héten, a jövő hónapban illetve a jövő évben. Ha egy vezető nincs tisztában cége „okos számaival” illetve „kritikus számaival”, akkor kimondhatjuk, hogy az a vállalkozás nincs növekedési pályán, sőt még az a lehetőség is fennáll, hogy a vezető nincs azzal tisztában, hogy cége csőd közeli helyzetben van.

A vezetői döntés támogatás rendszerével képesek vagyunk:

 • pénzügyi terveket készíteni a jövőbeli fejlődés reményében
 • meghatározni azokat a mutatókat, amik segítségével összehasonlítást tudunk készíteni az elmúlt évek vagy az adott év hónapjai vagy a terv és a tény adatok függvényében (pl. árbevétel arányos eredmény, létszámarányos árbevétel, készletek forgási sebessége, eladósodottság mértéke, stb.) a vezető igényei szerint
 • definiálni a vállalkozás „kritikus számát”, pontosabban azt a legfontosabb mérhető dolgot, amit a vállalkozásnak a következő 3-12 hónapban teljesítenie kell
 • megállapítani a cég három „okos számát”, ami betekintést nyújt abba hogyan fog a vállalkozás teljesíteni a jövőben
 • figyelemmel tudjuk kísérni a versenytársak teljesítményét
 • meg tudjuk vizsgálni üzleti partnereik trendmutatóit

Ahhoz, hogy a vezetői döntés támogatás rendszerének fontosságát be tudjuk bizonyítani, két dolgot szeretnénk bemutatni.

I. TESZT

A teszt segítségével rávilágítunk arra, hogy vezetőként jelenleg mennyire van tisztában a vállalkozása gazdálkodásával.

 1. Tudja, hogy ma hány forint van a házipénztárában és mennyi a bankszámláján?
 2. Tudja, hogy ez az összeg mennyivel több vagy kevesebb az utolsó közzétett beszámolójában szereplő összegnél?
 3. Tudja, hogy jelenleg nyereséges vagy veszteséges a vállalkozása?
 4. Tudja, hogy az elmúlt 5 évben mikor, mekkora adózott eredménnyel zárta az üzleti évet illetve, hogy ezen adatok egymáshoz viszonyított aránya milyen mértékben változott?
 5. Tudja, hogy a 3 legjelentősebb versenytársához képest mekkora árbevételre tett szert a tavalyi évben?

Ha a feltett 5 kérdésből legalább háromra nemet válaszolt, akkor Önnek biztosan nagy szüksége lenne a vezetői döntés támogatás rendszerünkre.

II. Ködmön Könyvelőiroda Kft. számadatai

Ahhoz, hogy a gyakorlatban is bemutassuk a vezetői döntés támogató rendszerünket, egy kis bepillantást adunk cégünk mutatóiba. Ezzel is alátámasztva, hogy amióta rendszerben gondolkodunk, tudatosan tervezünk illetve igen nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos ön- és cégfejlesztésre mekkora változásokat értünk el.

Az adatok ezer forintban értendők

Megnevezés 2013 2014 2015 2016 2017
Értékesítés nettó árbevétele 12005 14000 14610 20775 26726
Üzleti eredmény 132 -275 604 2742 5862
Adózott eredmény 149 -497 473 2440 4849
Befektetett eszközök 3106 3530 1643 1643 447
Forgóeszközök 3562 2544 4455 7876 11889
Pénzeszközök 2095 1492 2828 5785 8033
Saját tőke 4534 4037 4510 6950 9799
Rövid lejáratú kötelezettségek 1415 1654 1588 2383 2502
Mérlegfőösszeg 6706 6074 6098 9333 12364
Néhány diagram mellyel szemléletesebbé szeretnénk tenni a változásokat.

Néhány statisztikai mutató, melyből egyértelműen látható a változás

Természetesen a mutatók és a diagramok önmagukban keveset jelentenek a pénzügyi – számviteli képzettséggel nem rendelkezők számára. A vezetői döntés támogatás rendszerében a számadatok kiegészülnek szöveges magyarázatokkal, javaslatokkal, iránymutatással, illetve szükség szerint személyes konzultációval ahol még célirányosabban segítünk kidolgozni a megfelelő gazdálkodás alap lépéseit.

Amennyiben sikerült felkelteni érdeklődését vagy kérdése merült fel a vezetői döntés támogatás rendszerével összefüggésben kérem, keressen minket a kapcsolat@kodmonkonyveloiroda.hu e-mail címen.