Könyvelési tétel

A vállalkozás pénzügyi helyzetének nyomon követése érdekében a könyvelő kettős könyvelést alkalmaz. A könyvelő folyamatosan idősoros és számlasoros rendszerben rögzíti azokat az adatokat a könyvelés során, amelyeket az ügyfél által átadott bizonylatok tartalmaznak. Ezek a bizonylatok a könyvelési tételek, melyeknek ötféle típusa van:

 1. A könyvelési tétel kimenő, vagy vevő számlái

  Ezeket a számlákat a vállalkozó állítja ki, ha bevételre tesz szert. A számlák kötelező adattartalmát jogszabály írja elő. A könyvelő mindig ellenőrzi a könyvelés során, hogy a számlán minden szükséges adat kitöltésre került.

  A kimenő számla könyvelésnek fontos része, hogy ha a kifizetés nem készpénzben történik, akkor a fizetés teljesítésének ideje és a számla kiállítási dátuma között időbeli eltérés van. Ha készpénzben történne a fizetés, akkor a könyvelés a pénztár tételhez történne.

  Bevétel lehet a vállalkozó például szolgáltatás nyújtása, tárgyi eszköz, áru vagy bármilyen termék értékesítése, mely tételeket a könyvelő a megfelelő helyeken rögzít a könyvelésben.

 2. A könyvelési tétel bejövő, vagy szállító számlái

  Ha a vállalkozó más cégtől vesz igénybe szolgáltatást, vagy vásárol terméket, amelyet nem készpénzben fizet ki, az erről kapott számlát a vállalkozásának költségei között szereplő tételként könyveli a könyvelő. Ilyen tétel lehet a könyvelésben például a bérleti díj, az áruvásárlás, a könyvelési díj, a reklám tevékenység.

 3. A könyvelési tétel pénztár oldala

  A pénztár könyvelési tételei között szerepel minden olyan bizonylat, amelynek kifizetése készpénzben történt, vagyis a bizonylat kiállításának dátuma, és a kifizetés napja megegyezik. Itt könyvelési tétel lehet például a pénztárbizonylat, amely a pénztár be- és kifizetéseit tartalmazza, a nettó bér kifizetése, vagy a pénztárgép által kiadott napi zárás bizonylata.

 4. A könyvelési tétel bank oldala

  A könyvelés ezen tételei között rögzíti a könyvelő a bank által a vállalkozó részére kiadott bankkivonatokat a pénzmozgásokról. Például az adók, járulékok, bérek átutalását, a készpénzben történő banki ki- és befizetéseket, bankköltségeket jegyzi ebbe a tételbe a könyvelő.

 5. A könyvelési tétel vegyes tételei

  A könyvelő ezen tételek között rögzít a könyvelésben minden olyan bizonylatot, ami nem számla, és nem tartozik a készpénzmozgáshoz sem. Ilyen lehet például a bérfeladás, a bérek könyvelése, az értékcsökkenés elszámolása, vagy a társasági és iparűzési adó könyvelési folyamatai.