Fedezeti pont és üzembezárási pont elemzés a könyvelésben

A megbízott könyvelőiroda vállalatok adatait, gazdaságai eseményeit dolgozza fel, illetve vezeti könyvelésben. A kapott adatokat elemezve előrejelzéseket tud tenni a könyvelő a jövőre nézve és javaslatot tud tenni a cég nyereséges működésének elősegítésére.

A könyvelőiroda elemzési módszerei

A könyvelőiroda összetett elemzési módszereket alkalmaz, viszont néhány egyszerűbb elemzési technikát ellesve a könyvelés eszköztárából bárki készíthet hasonló előrejelzéseket. A cégvezetők még több információval is bírnak, mint a megbízott könyvelőiroda, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a könyvelői szolgáltatást igénybe vevő cégek közül, főleg a kkv szektorból meglepően kevés azoknak a vállalkozásoknak a száma, melyek alkalmazzák a könyvelésben is használt elemzési technikákat.

A könyvelés fedezeti pont elemzése

Az egyik ilyen könyvelésben alkalmazott módszer, amely a könyvelőiroda munkáját és előrejelzéseit megalapozza a fedezeti pont elemzés. Könyvelésileg a fedezeti pont az az egyensúlyi helyzet, amikor a cég bevételei még pontosan fedezik a kiadásait. Nem is szükséges évekig könyvelést tanulni, hogy ezt az ember a szükséges információk birtokában kiszámolhassa.

Fontos kiemelni, hogy ezek a könyvelési módszerek főleg iránymutatásként használandók. Az egyes módszerek egy budapesti könyvelő példáján keresztül kerülnek bemutatásra.

Adott volumenen a változó és fix költségek összege adja a teljes költséget. Az átlagköltség a teljes költség egy darab termékre (vagy szolgáltatásra) eső arányos része. A határköltség pedig azt jelöli, hogy mennyibe kerül egy-egy további termék előállítása adott volumen mellett. Ezekből az adatokból a könyvelő kétféle módon tud fedezeti pontot számolni.

A könyvelő fix költségei

A fedezeti pont az átlagköltség görbe minimumán lesz található, ahol a határköltség megegyezik az átlagköltséggel. A budapesti könyvelő fix költsége, például a könyvelőiroda külső IT felügyelete vagy a helység bérleti díja független a volumentől.

A könyvelést érintő változóköltségek

A könyvelést érintő változóköltségek (papír, levelezés az állami szervekkel, stb.) a szolgáltatást igénylő cégek számának növekedésével emelkedik. Összefoglalva az adatokat a könyvelő láthatja, hogy az elvégzett könyvelés mennyisége adott típusú ügyfeleknél milyen arányban változtatja a változó költéseit, és milyen cégekkel érdemes elsősorban együttműködnie.

A könyvelés eszköztárában található másik fontos mutató az üzembezárási pont. Ezt az átlagköltség minimumának és a határköltség görbéjének metszete. Érdemes a vállalatvezetőknek megismerkednie ezzel az összefüggéssel a könyvelés eszköztárából, mivel ennek segítségével tudnak dönteni, hogy érdemes-e termelniük az adott gazdasági körülmények között. Ha az eladási ár ez alá a pont alá csökken, akkor a bevétel már a változóköltségeket sem fedezi.

Példa a budapesti könyvelő gyakorlatán keresztül

Például ez érvényesül, ha a budapesti könyvelőnek 15 ezer Ft-ba kerül a számviteli szolgáltatás elvégzése, viszont a könyvelési szolgáltatások elfogadott piaci ára 10 ezer Ft-ra csökkent. Ebben az esetben a cég időlegesen inkább abbahagyja a könyvelést, amíg a piaci árak újra a meghaladják könyvelőiroda változóköltségeit.

A másik érdekes eset, ha a budapesti könyvelő további elvállalt könyveléssel járó költsége ugyanakkora, mint amekkora bevételre szert tehet. Ebben az esetben nem éri meg további könyvelési munkát vállalni, mivel akkor a költségei e pont után nagyobbak lesznek, mint a bevétele.

Ha valaki ezeket a könyvelők által is használt módszereket elsajátítja, azt veheti észre, hogy egyre inkább átláthatóbbá válnak cégének folyamatai és biztosabb kézzel vezetheti át cégét a gazdasági környezet változásain keresztül.

Fedezeti pont - üzembezárási pont

Fedezeti pont és üzembezárási pont elemzés a könyvelésben

Fedezeti és üzembezárási pont a könyvelésben