A könyvelő-automata megjelenése

A könyvelő szerepe napjainkban
2018-12-12
Csalás nélkül nem lehet sikeres egy vállalkozás Magyarországon?…!
2019-02-06
A T30-as típusú könyvelő-automata 1930-ból
A T30-as típusú könyvelő-automata 1930-ból

A T30-as típusú könyvelő-automata 1930-ból

Az emberiség fejlődésével együtt folyamatosan nőtt az az információmennyiség melyet rögzíteni, elemezni és értékelni kellett. A könyvelés megjelenése csak egy lépése volt ennek a véget nem érő folyamatnak.

Már a kezdetekben is elsőrangú volt a könyvelésben a pontos és precíz ügyvitel. Ennek elérése azonban a könyvelőknek még a régi idők kevéssé kiforrott, egyszerűbb könyvelési rendszereivel dolgozva is jelentős időt vett igénybe.

A lassú adatfeldolgozás megszüntetése céljából tervezte Herman Hollerith az első adatfeldolgozó gépet, a könyvelést segítő gépek ősatyát. A találmánynak köszönhetően az 1890-es amerikai népszámlálás adatainak könyvelése 13 év helyett mindössze két évig tartott. Észrevéve a könyvelő gépben rejlő lehetőségeket Hollerith céget alapított, mely 1924-ben már IBM néven vált ismertté.

Hollerith könyvelő gépe hasonlóan működött, mint a régi zenegépek. Az adatokat lyukkártyán kellet a könyvelő-automatába adagolni, mely ezeket feldolgozta.

A kezdeti információ feldolgozó, könyvelést segítő géptől még hosszú fejlődésen kellett átesnie a könyvelő gépnek, míg eljutott oda, hogy manapság már elengedhetetlen kelléke legyen a legtöbb könyvelőirodának. Az IBM Type IV könyvelő-automata volt az első lyukkártyás könyvelést segítő szerkezet, mely képes volt az automatikus kivonásra és a mérlegeredmények kinyomtatására.

A Type IV-es könyvelő gépet követően rohamos fejlődés indult el a könyvelést segítő szerkezetek területén.

Gyorsult az adatfeldolgozás és rendszerezés, lehetővé vált a könyvelési adatok nyomtatása és csökkent a könyvelő gépek mérete is. 1946-ban megjelent az első könyvelő-automata, mely képes volt osztani.

1960-ban jelent meg az IBM utolsó olyan könyvelő gépe, mely lyukkártyákkal működött. Ez után a régi, lyukkártyás könyvelő gépeket egyre inkább kezdték kiszorítani a számítógépek. Cél volt, hogy a lehető legtöbb könyvelő hozzájuthasson ezekhez az új, könyvelést segítő eszközökhöz ezért a méretcsökkentés és az elérhető ár irányába mozdult a könyvelő gépek fejlesztése.

Manapság már teljesen kiszorították a lyukkártyás könyvelő gépeket a számítógépek. Azokra a könyvelési feladatokra, melyekhez régebben egy íróasztalnyi lyukkártyás könyvelő gépre volt szükség, manapság már egy egyszerű laptop is elegendő. Így a ma könyvelői a legfejlettebb technológiákkal és könyvelőprogramokkal felvértezve végezhetik a munkájukat és segíthetik elérni a vállalatvezetők üzleti céljait.