A könyvelési rendszer

Válogatás a könyvelés eszköztárából

Az alábbiakban a könyvelés és számvitel, valamint az azon túlmutató elemzési és szakmai módszerek eszköztárából olvashatóak összefoglaló cikkek, bejegyzések. A tartalom magában foglalja az alapvető eszközöktől kezdve a könyvelő szakmáján túlmutató stratégiai üzleti szemléletmódot is magában rejtő vállalatfejlesztési módszereket.

Nyissa meg a cikkeket a leírás címére kattintva!

Könyvelés alapok I.
– A mérleg

Az első cikkben a könyvelési mérleg ismertetése található, az eszköz és forrásszámla használatának módjával, magyarázatával. Itt található az A és a B típusú mérleg magyarázata, illetve további, a könyvelők által használt rendszer leírása.

Könyvelés alapok II.
- A mérleg fő részei

A könyvelési mérleget elemző II. részben annak fő részei kerülnek bemutatásra. A cikk az első részben ismertetett főcsoportok alatt elhelyezkedő további alcsoportokat részletezi a budapesti könyvelő esetpéldáján keresztül.

Fedezeti pont és
üzembezárási pont elemzés
a könyvelésben

A könyvelőiroda által felhasznált vállalatok adatok események elemzési lehetőségei a könyvelésben. A fedezeti pont elemzés és az egyensúlyi helyzetek vizsgálata. A leírt elemzéseket szemléltető ábra segíti.

Környezetelemzési módszerek
a könyvelő stratégiai számviteli eszköztárából

A könyvelés és üzleti szféra által gyakran alkalmazott stratégiai módszerek. A környezetelemzési modellek (Porter félre öttényezős versenyerő modell, SWOT és STEP analízis) túlmutatnak a könyvelőig terjedő feladatokon, a vezetői stratégiaalkotás részét képezik.


Jó olvasást kívánunk!